Síla bylin je využívána již po staletí, ať jim věříte, či nikoli. Byliny využívané v kuchyni mají především harmonizační účinek, ale teď v zimě nás umí i krásně prohřát. Jejich užití nám dovoluje snížit při vaření množství soli.
Proč je potřeba v kuchyni se solí šetřit?
Každý gram soli, který pokrm obsahuje, kromě soli obsažené v přirozené podobě v surovinách, z kterých vaříme, zvyšuje riziko vzniku nemocí. Příliš sodíku v organismu bývá spojováno s vysokým krevním tlakem a je jedním z faktorů, který může vést k infarktu, mrtvici či rakovině žaludku. Zvyšuje vyplavování vápníku do moči, což vede k řídnutí kostí a osteoporóze.
Byliny/koření s prohřívacím účinkem.
V prohřívání je určitě královnou kořen zázvoru, kurkumy, česnek, badyán, hřebíček, oregano, pažitka, tymián. Tyto byliny nám navíc díky svým dezinfekčním schopnostem dodávají sílu a vitalitu po celou zimu. Skvěle se hodí do luštěnin, celozrnných obilovin, krup, které by měly být základem zimního jídelníčku a to jak v podobě přílohy k hlavnímu jídlu nebo přímo jako hlavní jídlo v kombinaci se zeleninou.
Vyzkoušejte zimní prohřívací menu.
Snídaně je základ celého dne. V zimě více než jindy je potřeba náš metabolismus rozpohybovat teplým pokrmem. Vybírat si můžete z celé řady krémových prohřívacích polévek nebo kaší. Pro inspiraci volím Cizrnu, jednu z nejoblíbenějších luštěnin napříč všemi kontinenty. Pomáhá zvýšit pocit nasycení, podporuje trávení, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, zlepšuje obranu proti chorobám.
Krémová cizrnová polévka se sezamem.
Jako základ obědu si zvolíme kernotto. Je to vlastně kroupa ze špaldy, která má lehce oříškový nádech a navíc v našem těle umí rozpouštět přebytečné hleny. Jelikož chceme naše tělo prohřívat, volíme zeleninovou přílohu grilovanou či vařenou v páře a plátek bílého masa.
Krůtí steak s kernottem a zeleninou.
Večeři nám vyřeší pomazánky. Velmi oblíbenou je pomazánka z pohanky, která je známá díky své chuti, jako rostlinná škvarková pomazánka.
Pokud Vás v průběhu dne přece jen přepadne pocit hladu, vyzkoušejte výjimečné levandulové cookies. Vykouzlení této luxusní svačinky Vám zabere asi 20 minut.
V zimních měsících si musíme více hlídat pitný režim, protože naše tělo kolikrát, hlavně u starších lidí, úplně ztrácí potřebu se napít. Pak jsme zbytečně podráždění, bolí nás hlava a jsme mrzutí.
Mým oblíbeným čajem v těchto měsících patří směs Levandule, Řebříčku, Třezalky a Rozmarýnu. Krásně navodí v těle pohodu, pomůže právě při bolestech hlavy a navíc podpoří zpomalené trávení.
Večer na zklidnění a posílení imunity doporučuji vyzkoušet Kurkumové mléko.
Inspiraci s recepty a vzorovými jídelníčky můžete najít na www.barboraharvisova.cz
Inspirativní pobyt s aktivním vařením pod vedením majitelky vegetariánské restaurace Květ Lotosu – březen 2022
S úctou k našemu tělu Barbora