Škvarková pomazánka (pohanka)

Ingredience na 20 porcí:

100g pohanka kroupa

1ks větší cibule

3 stroužky česneku

1PL hořčice

1PL lahůdkového droždí

1-2ks kyselá okurka

sůl, umeocet, majoránka


Na přípravu potřebujeme pohanku kroupu, kterou předem namočíme a uvaříme doměkka v poměru 1:1,5 dílům vody, poté rozmixujeme na kaši. Na přepuštěném másle osmahneme velkou cibuli dorůžova, přidáme rozmačkaný česnek a až se rozvoní, přidáme do vychladlé pohankové kaše. Ochutíme lahůdkovým droždím, lžíci hořčice, osolíme (vyzkoušejte umeocet), opepříme a podle chuti přidáme majoránku. Přimícháme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a necháme uležet v lednici. Podáváme s kváskovým žitným chlebem.

Pohanka očima bylinářů:

Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a vitaminE. Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu, který je obsažen hlavně v nati a slupkách, ale i v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu, vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice. 

Krásné zimní dny přeji Barbora.

www.barboraharvisova.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.