Ingredience na 20 porcí:
100g pohanka kroupa
1ks větší cibule
3 stroužky česneku
1PL hořčice
1PL lahůdkového droždí
1-2ks kyselá okurka
sůl, umeocet, majoránka
Na přípravu potřebujeme pohanku kroupu, kterou předem namočíme a uvaříme doměkka v poměru 1:1,5 dílům vody, poté rozmixujeme na kaši. Na přepuštěném másle osmahneme velkou cibuli dorůžova, přidáme rozmačkaný česnek a až se rozvoní, přidáme do vychladlé pohankové kaše. Ochutíme lahůdkovým droždím, lžíci hořčice, osolíme (vyzkoušejte umeocet), opepříme a podle chuti přidáme majoránku. Přimícháme nadrobno nakrájenou kyselou okurku a necháme uležet v lednici. Podáváme s kváskovým žitným chlebem.
Pohanka očima bylinářů:
Semena pohanky obsahují draslík, fosfor, vápník, železo, měď, mangan, zinek. Z vitaminů skupinu B, cholin, rutin a vitaminE. Najdeme v ní i nenasycené mastné kyseliny. Pohanka je ceněna pro vysoký obsah rutinu, který je obsažen hlavně v nati a slupkách, ale i v semenech. Rutin má léčivý účinek na cévy v celém organismu, vrací jim pružnost a s přítomným vitaminem E léčí chorobné cévní změny. Spolu s vitaminem C snižuje riziko trombózy, infarktu či mozkové mrtvice.
Krásné zimní dny přeji Barbora.
www.barboraharvisova.cz