Venku fičí vítr, příroda je pokrytá sněhem a promrzlá mrazem a naše tělo potřebuje více než jindy více odpočívat a hlavně se pořádně prohřát. Od půlky ledna 4 týdny máme nejchladnější období roku. Pokud dáme tělu dostatek prostoru odpočívat, odmění nás na jaře namísto jarní únavy přemírou energie a pučení rostlin a lechtání jarních slunečních paprsků si užijete v plné síle.
Víte, jaké potraviny máte v zimě jíst a jak je máte upravovat? Pojďte se podívat na několik základních tipů. Chce to však se postavit do kuchyně a začít vařit. Nespoléhat na to, že si cestou do práce něco koupíte. Takové snahy totiž končí nákupem často ochlazujících pokrmů, které našemu tělu, více než kdy jindy, mohou uškodit (mléčné výrobky, uzeniny, pšeničné produkty s droždím, sladkosti). Klasickým rychlým nákupem v pekárně u cesty se stává nadýchaný, křupavý rohlík, slazený jogurt a ke kafíčku přeslazený koláč. Tato strava v našem těle působí přesně naopak než chceme. Tělo ochlazuje, zahleňuje a oslabuje.
Jak tedy má vypadat zimní úprava pokrmů, kterou dáme tělu více tepla a energie?
Pokrmy vaříme pod pokličkou delší dobu, používáme více tlakový hrnec, více pečeme, pokud máme v pořádku játra tak si můžeme dovolit i fritovat či pokrmy smažit. Používáme více tuku, do jídelníčku zařazujeme více vývarů jak už zeleninových, tak i z ryb či z bio masa. Vývary>> vaříme delší dobu při nižší teplotě (táhneme).
V zimě omezíme syrovou zeleninu pouze na drobnou přízdobu na talíři, zelený čaj, studené bublinkové limonády a vše konzumujeme teplé, vařené. Vybíráme si ze surovin, které jdou uskladnit, to může být pro hospodyňky vodítkem (zelí, kapusta, brambory, kořenová zelenina, dýně, řepa, jablka).
Jak jíst v zimě?
1. Pro milovníky masa máme dobrou zprávu, více než kdy jindy můžeme v tomto období konzumovat živočišné produkty. Ideální pro posílení ledvin, které lednu vévodí, jsou ryby a mořské plody.
2. Zeleninu používáme především kořenovou (petržel, mrkev, celer), kulatou (dýně, řepa, zelí, ředkev) ze zelené následně kapustu, pórek. Základní zdroj vitaminu a enzymů nám zajistí denní přísun kvašené zeleniny, u nás nejoblíbenější kvašené zelí, okurky, kimchi, které bychom měli mít na talíři denně.
3. Obiloviny před vařením lehce orestujeme, čímž získáme to, že nás budou zahřívat. Vaříme nejčastěji jáhly, pohanku, oves, ječmen a kulatou rýži.
4. Mezi zahřívací koření patří cibule, česnek, křen, zázvor, skořice, muškátový oříšek, kardamon, sójová omáčka, miso, umeocet. S pepřem a chilli opatrně, vyvolávají totiž pocení a to nás ochlazuje. Zelenou petrželku, nebo cibulku používáme pouze na dozdobení pokrmu na talíři.
5. V zimě více než jindy vaříme fazole a jiné luštěniny. Ledvinám nejvíce svědčí fazole adzuki, které jsou s porovnáním s jinými fazolemi lépe stravitelné, obsahují větší množství fosforu,železa, draslíku, kyseliny listové a tím nám pomáhají dodat energii a eliminovat únavu.
Luštěniny, pro lepší stravitelnost, před úpravou vždy na 12 hodin namočíme (s výjimkou červené čočky) a vždy vaříme v nesolené vodě a s přídavkem mořské řasy např. Kombu. Řasu můžeme přidat již při namáčení. Při finální úpravě následně používáme místo soli miso či umeocet. Doporučená denní dávka luštěnin, abychom si zajistili dostatek živin a nezpůsobili zbytečné trávicí potíže je množství, které se nám vejde do dlaně. Luštěniny nikdy nekombinujeme s žádnou živočišnou bílkovinou. Tudíž čočka s vajíčkem či fazole s párkem nejsou z pohledu stravitelnosti pro naše těla to nejlepší.
6. Ovoce volíme spíše z našeho klimatického pásma (jablka, hrušky) a upravujeme je do podoby kompotů nebo volíme ovoce sušené (křížaly, švestky). Exotické ovoce slouží k ochlazování organismu, tudíž v zimním období, i přes masivní nabídku na pultech obchodů, se mu vyhýbáme.
7. Na svačinu zařadíme ořechy (vlašské), semínka (slunečnicová a černý sezam) se sušeným ovocem (švestky, meruňky, amalaki-výborný zdroj vit. C vždy v nesířené úpravě) a případně sladíme medem.
8. Zařadíme teplý pitný režim v podobě bylinkových čajů. Z nabídky Serafin doporučuji bylinné čaje posilující ledviny – Ledviny muži či ženy, Močový měchýř, Otoky, Klouby, a čaje, které se postarají o naši energii Restart, Antistres, čajový koncentrát lahodné chuti Stres a vyčerpání. Místo kávy vyzkoušejte kurkumové mléko>> nebo zázvorový nápoj dle staročeské receptury>>.
Takže pro ty z vás, kteří chtějí být fit a plní síly, shrnuji základní pravidla pro zimu. Chodit brzy spát, nohy v teple, vařit si kvalitní a ohřívající stravu a vynakládat minimální množství energie. Pobyt na čerstvém vzduchu 40 minut denně. Vyzkoušejte to a buďte odpovědni za svoje zdraví.
Krásné zimní dny prožité ve zdraví přeji. Barbora