Jídelníček v menopauze

Nerovnováha a tělesné potíže při menopauze nejsou normální, i když dnes postihují velké procento žen. Pojďme se podívat na možnosti, které nám nabízí naše každodenní strava, pokud jste se dostaly do koloběhu únavy, návalů, nespavosti či psychické nestability. Pomocí úpravy jídelníčku můžeme potíže nejenom zmírnit, ale může jim i předejít. Zaměříme se i na kombinace surovin, které dokáží ovlivnit hormonální reakce a látkovou výměnu v těle.

ZAKÁZANÉ potraviny:

1. CUKR – bílý, třtinový většina druhy sirupů (agáve, kukuřičný, rýžový) a produkty, které ho obsahují (marmeláda, šťáva, čokoláda, sušenky, oplatky, bonbóny, pudin-ky, zákusky, nutela, sladké nápoje, sušená mléka. Na etiketě výrobků se vyskytuje cukr, glukózový sirup, fruktoza, glukozo-fruktozový sirup.

2. MLÉČNÉ VÝROBKY – mléko, ochucené jogurty, nízkotučné produkty, tvaroh, tavený sýr, plátkové sýry, plísňové sýry, balkánský sýr.

3. UZENINY – salámy, šunky, párky, debrecínky, aspiky, paštiky z konzervy.

4. ALKOHOL

5. KÁVA, POVZBUZUJÍCÍ NÁPOJE, slazené nápoje, bublinkové nápoje

6. MOUKA, ŠKROBY – průmyslově zpracované rohlíky, chleby, těstoviny z bílé mouky (pšeničná, rýžová, sojová, kukuřičná) koblihy, vánočky, pečivo ze ZMRAZE-NÉHO polotovaru, kukuřičný a bramborový škrob.

7. TUKY – průmyslově upravené oleje – řepkový, kukuřičný, slunečnicový, sojový, margaríny, ztužené tuky

8. MASO – červené maso (hovězí, vepřové, telecí, skopové, zvěřina)

9. JINÉ – průmyslově zpracované kompoty, marmelády, citrusy občas jako záku-sek, sterilovaná zelenina – občas, sojové produkty

POVOLENÉ potraviny:

1. SLADIDLA: Med, čekankový sirup, sušené ovoce – datle, fíky, meruňky

2. MLÉČNÉ VÝROBKY – Jihočeské máslo, máslo z farmy, acidofilní mléko, kefír, jogurt z farmy (regionální farmář, opočno, holandia) – střídat značky, občas čers-tvý sýr. Upřednostňujeme kozí, ovčí před kravskými produkty. Frekvence max. 2x týdně. Upřednostnit kokosové mléko, makové mléko a rostlinné smetany s výjim-kou sojových produktů.

3. Masové výrobky – tlačenka, domácí paštika. Frekvence max 2x měsíčně.

4. MOUKA, ŠKROBY – celozrnné mouky v bio kvalitě (špalda, dvouzrnka, žitná, pšeničná), bezlepkové (pohanková, cizrnová, kokosová, mandlová), tapiokový škrob

5. TUKY – z prvního lisu – olivový, kokosový, avokádový, dýňový, sezamový, pře-puštěné máslo, občas sádlo, v průběhu dne semena a ořechy (opražená nebo 12 hodin namočená se špetkou soli)

6. MASO, vejce – krůtí, kuřecí z biochovu, ryby sladkovodní, mořské (sardinky, sledi), občas tuňák, losos. Živočišná bílkovina 3x týdně

7. PITNÝ REŽIM – na lačno po probuzení – teplá voda s citronem nebo rakytníkem nebo jablečným octem nebo umeoctem, šťáva z řapíkatého celeru 1dcl, v průběhu dne teplá voda, bylinný čaj Serafin –odkyselení, restart, klimakter, játra, meduňko-vý čaj, mátový čaj

8. OVOCE – jablka, hrušky, bobulovité ovoce. grep, mango, papája, kustovnice, moruše, fíky, datle.

9. ZELENINA – listová (saláty, špenát, rukola, polníček, klíčky), řapíkatý celer, kva-šená (zelí, kimchi), kořenová (mrkev, petržel, celer, řepa, ředkev, ředkvičky), košťály (květák, brokolice, kapusta, zelí), dýně, okurek, cuketa, rajče – občas, bylinky –koriandr, petržel, celer, oregano, bazalka, meduňka listy pampelišek, jetel luční, HOUBY – shitake, žampion, lesní

10. OBILOVINY, LUŠTĚNINY – upřednostnit malé luštěniny – čočka (černá, červe-ná, zelená), fazole (adzuki, mungo), cizrna, hrášek čerstvý, quinoa, kroupy-ječné, pohankové, slzovka, celozrnná rýže.

11. KOŘENÍ – kari, kurkuma, masaly, tymián, rozmarýn, kmín, zázvor, mořská sůl, nové koření, bobkový list, muškátový oříšek.

Inspirativní menu pro období menopauzy:

Snídaně:

1. Ovesno-maková kaše s restovaným jablíčkem a praženými vlašskými ořechy.

2. Pohanková kaše s restovaným slunečnicovým semínkem a kimchi

3. Miso zeleninová polévka
Svačina: 1ks řapíkatého celeru, ovoce, kefír 2dcl.

Oběd:

1. Kulajda, Dušené batáty s cizrnou, listový salát, lžíce kyselého zelí

2. Rybí polévka, Řepové rizoto, listový salát, lžíce kimchi

3. Zeleninový vývar, Brokolicové rizoto s loupanými mungo fazolkami, listový salát, lžíce kyselého zelí.
Svačina: Zelný salát s červenou řepou.

Večeře:

1. Sumeček africký s batátovo-rýžovou kaší.

2. Žitný chléb s vajíčkovou pomazánkou s avokádem a rukolou

3. Fazolový guláš s houbami shitake, kimchi

Sladké potěšení na víkend:

1. Makový koláč s višněmi

2. Jablečné pyré s kokosovou šlehačkou

3. Pohankové cookies s levandulí

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.