Ingredience:
100g černá čočka (beluga)
1ks batata (sladká brambora)
¼ hlávky kapusty
1 cibule
Olivový olej
1PL slunečnicových semínek
Zálivka:
1PL tamari omáčky
2PL balzamikového octu
2PL olivového oleje
Špetka uzené papriky
Čočku přes noc namočíme, propláchneme a uvaříme (vodu nesolíme). V osolené vodě vaříme batatu. (čočku i batat hlídáme, ať se nerozvaří). Na pánvi nejprve na sucho opražíme slunečnicová semínka, odložíme bokem, orestujeme na olivovém olejicibuli a zlehka do zavadnutí kapustu.Čočku, na kostičky nakrájenou batatu a osmaženou cibulku s kapustou dáme do mísy, zalejeme zálivkou a promícháme.Na závěr zasypeme opraženými semínky a zelenou cibulkou či petrželkou.
Tip: hlávka kapusty lze nahradit malými kapustičkami.
Po namočení je čočka připravena během 2 minut, pozor, ať se nerozvaří. Je výborným zdrojem bílkovin (24g/100g) vitaminu B, hořčíků a železa.