Ingredience na 3 porce:
1 malá cibule
2 mrkve
1 petržel
Kousek celeru
1 řepa
1/3 uzeného Tempehu Bio
150g kyselého zelí
Sůl, pepř, Ghí, bobkový list, nové koření
Zelená petrželka
Na Ghí si orestujeme půl cibule, a ¾ množství kořenové zeleniny (celer, petržel, mrkev), osolíme, přidáme koření, zalijeme vodou tak, ať je kořenová zelenina sotva ponořena a vaříme doměkka, po mírném vychladnutí rozmixujeme na pyré.
Na Ghí orestujeme zbytek cibule, kořenové zeleniny a řepu, osolíme, opepříme a po 5 minutách zalijeme vodou (2 dcl) a vaříme do polo-měkka. Poté přidáme připravené pyré, kyselé zelí, na kostičky nakrájený tempeh a pomalým vařením (při 80°C) necháme chutě prolnout a zeleninu dotáhnout. Na závěr můžeme zjemnit mandlovou smetanou, dochutit umeoctem a zasypeme zelenou petrželku. Já nechala konzistenci hustší a podávala s jáhlovým knedlíčkem, je ale možno naředit více a podávat s žitným kváskovým chlebem jako polévku. Jako přílohu jsem zvolila můj oblíbený jáhlový knedlík. Recept zapadá do konceptu podzimního vaření.
Zdravotní přínosy červené řepy mají široký záběr, od léčby anémie, poruchy trávení, zácpy, poruchy ledvin, detoxikaci jater, poruchy žlučníku a srdečních onemocnění. Pomáhá také předcházet makulární degeneraci, zlepšuje krevní oběh, podporuje zdravou pleť a je prevencí šedého zákalu. Červená řepa má tak širokou škálu zdravotních přínosů, protože je přímo nabitá množstvím vitamínů, minerálů a organických sloučenin např. karotenoidy, lutein, zeaxantin, glycin, betain, dietní vlákninu, vitamin A, B1, B2, B3, B6,B9, C, K, hořčík, železo, draslík, měď a fosfor.
Recept inspirován: Zuzana Netolická, Květ lotosu
Barbora