Ingredience:
300g špenátu (mražené listy)
100ml mandlové smetany
1vejce uvařené
1 cibule
1 stroužek česneku
1 ČL krceného kmínu
Osmažené krutony z žitného chleba
1 lžíce másla (ghí)
Strouhaný sýr (parmazán, gouda)
Jedna z mých oblíbených rychlovek, když se vše v kuchyni sehraje, tak do 15 minut hotovo.
Špenát zalejeme vodou, tak ať je akorát ponořený a dáme vařit. Mezi tím si uvaříme v osolené vodě vajíčko, na Ghí si osmažíme nejprve nakrájenou cibuli, přidáme ke špenátu a následně z žitného chleba krutony. Špenát s osmaženou cibulkou rozmixujeme, přidáme kmín, rozmačkaný česnek, smetanu a necháme 1 minutu probublat, dochutíme umeoctem (solí), případně citronem podle chuti. Servírujeme v hlubokém talíři s vajíčkem a žitným chlebem, případně posypané sýrem.
Tip: Pokud jste nechali při vaření špenátu hodně vody, přidejte chia semínka a nechte 10 minut odstát, nebo si svařte doměkka velký kořen petržele, bez tekutiny dejte ke špenátu a rozmixujte (výborně zahustí a nemění chutě).