Rovnováha v tlustém střevě začíná v našich ústech.

Blíží se konec roku a poslední měsíc je dle zásad Tradiční čínské medicíny věnován tlustému střevu. Konec roku je však také období Vánoc, kdy naše trávení, díky vánočnímu cukroví, smažené rybě a tučnému bramborovému salátu, které jsou často pojídány několik dní v kuse, přetíženo.  Jeho oslabení se často projevuje zácpou či průjmem nebo kručením ve střevech.  

Pojďme si však ukázat, jak by měl nejen v prosinci, ale v průběhu celého roku vypadat náš jídelníček, abychom vykročili do nového roku se silnou imunitou, krásnou pletí, bez zahlenění a s pravidelnou stolicí.

1. Velmi důležité pro regeneraci tlustého střeva je pravidelně zařazovat dny s lehčí stravou případně půsty. Osobně doporučuji začínat se střídavými postními dny, kdy 1-2x týdně vynecháte například snídani nebo večeři, a tím prodloužíte čas na zpracování potravy ve střevě. Následně můžete vyzkoušet konzumace zeleninových vývarů či šťáv a vody v období Novu a Úplňku.

2. Stravu zjednodušit a maximálně omezit průmyslově zpracované potraviny, které náš mikrofon nemá vůbec v lásce. Snížit spotřebu mléčných výrobků v zimních měsících na minimum, omezit uzeniny a maso zařazovat 2-3x v týdnu.

3. Neužívat v nadměrném množství léky obsahující paracetamol, které tlusté střevo oslabují a dávají prostor množení parazitů, plísní a špatných bakterií.

4. Dopřát si dostatek vlákniny.

Jak tedy má vypadat strava vyživující tlusté střevo?

Nyní v zimě má určitě obsahovat hlavně prohřívající pokrmy, které jsou obohaceny o dušenou zeleninu, bylinky a koření (např. majoránek, koliandr, chilli, kurkuma, kardamon, muškátový oříšek, zázvor, anýz, levandule, skořice, badyán) z obilovin pohanku, kroupy, jáhly, slzovku obecnou, které nás nejen prohřejí, ale také právě dokáží krásně odhlenit. Jako vypuzovač parazitů pak poslouží kyselé zelí, česnek, ředkev či růžičková kapusta, na ochucení pokrmů je skvělý umeocet či miso pasta, které se postarají o naši mikroflóru. Na podporu peristaltiky střev doporučuji psyllium či dávku polévkové lžíce pšeničných otrub.

Inspirace na jídelníček pro podporu tlustého střeva:

Na lačno vypít odvar ze slzovky obecné pokud řešíte zahlenění plic, odvar z lněného semínka či výborné psyllium s malinovou příchutí Serafin, řešíteli zácpu či průjem. Následně si můžete dopřát kvalitní snídani.

Snídaně:

1. Krémová zeleninová polévka s misopastou– např. batátová, květáková, dýňová.

2. Bezlepková cereální kaše – ovesné vločky, pohanková kaše z lámanky, mák, dýňové semínko, oslazené medem s přidanou lžičkou konopného oleje.

3. Vajíčková omeleta se špenátem a žitným kváskovým chlebem.

Svačina /jen pro velké jedlíky/:

1. Malá miska směsi ořechů a sušeného ovoce – např. 3ks pekanového ořechu, 1ks para ořechu, 2ks sušené meruňky, 10ks dýňového semínka

2. Rychlý svačinový salát – nakrájíme a smícháme- salátová okurka, jablko, vlašské ořechy, pomeranč, fenykl posypané skořicí

3. Smoothie pro zdravá střeva – Nakrájené jablko, vypeckované višně a švestky vložíme do mixéru společně s menším množstvím vody a krájených mandlí a důkladně rozmixujeme. Před konzumací ochutíme troškou čerstvě vylisované limetkové šťávy, skořicí.

Oběd:

1. Žampionové ratatouille – cibule, česnek orestujeme na rýžovém oleji, přidáme krájená rajčata, lilek, cuketu papriku a žampiony, okořeníme bazalkou a oreganem, umeoctem. Podáváme s obilovovinou (kroupy, kernotto, bulgur, rýže basmati celozrnná)

2.Krůtí steak s celozrnnou rýží a dušenou zeleninou (mrkev, petržel, zelené fazolky, cibule, česnek, sůl, pepř)

3. Losos na páře s bramborovou kaší a kyselým zelím

Svačina:

1. Luštěninová pomazánka s kváskovým žitným chlebem a polníčkem (červená čočka, humus z cizrny…)

2. Levandulové cookies

3. Kokosová tapioka

Večeře:

1. Polévka plná bílkovin: Cizrnový krém s černým sezamem- vařená naklíčená cizrna, bílá ředkev, cibule, česnek, kurkuma, misopasta, posypat sezamem.
2. Žitný kváskový chléb s máslem, dušenou šunkou a zeleninou
3. Batátový krém s quinoou – Batáty, cuketa, šalotka, česnek, lahůdkové droždí, mandlová smetana, muškátový oříšek, petrželka,umeocet.

Inspiraci s recepty a vzorovými jídelníčky můžete najít na www.barboraharvisova.cz

Inspirativní pobyt s aktivním vařením pod vedením majitelky vegetariánské restaurace Květ Lotosu – březen 2022

 S úctou k našemu tělu Barbora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *