Ingredience:
1díl rýže natural
1díl ovsa
1díl prosa
Malá bulva řepy
1 cibule
½ ČL soli
Zelená petržel
1ČL bazalky
1 lžíce másla (ghí)
Tento pokrm lze podávat samostatně nebo i jako přílohu k bílému masu.
Oves dopředu namočíme alespoň na 4 hodiny, ideálně přes noc se špetkou soli. Následně vaříme v neosolené vodě (v hrnci cca2cm nad obilovinou). Po 20 minutách osolíme, přidáme rýží, vaříme dále asi 15 minut, dle potřeby přidáme vodu, poté přidáme vřelou vodou propláchnuté proso (jahly) a necháme dovařit. (Klidně si můžete obiloviny uvařit zvlášť a následně na pánvi namíchat). Na pánvi orestujeme na Ghí cibuli do růžova (hlídáme, ať se nespálí a nezhořkne) přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou řepu a bylinky. Lehce na skus orestujeme a smícháme se směsí obilovin a máme hotovo.
Tip na doplnění: Salát z kyselého zelí, ředkvička, salát polníček, 1 PL konopného oleje nebo vlašské ořechy.