Ingredience na 20 porcí:
100g slunečnicového semínka
200g petržele
150g batátů
hrst medvědího česneku
1/2 ČL soli
šťáva z půl citrónu
vývar z petržele
Uvaříme petržel a batáty v lehce osolené vodě do měkka. Mezi tím si nasucho orestujeme slunečnicová semínka dozlatova. Obojí necháme vychladnout. Následně dáme do mixéru, nebo použijeme tyčový mixér a vše dohromady rozmixujeme. Na závěr dáme sůl, citronovou šťávu a medvědí česnek, který lehce do směsi zamixujeme tak ať nám zůstanou ve směsi drobné kousky.
Čerstvý medvědí česnek bývá dost silný, tak přidávejte postupně podle vaši vlastní chuti. Jeho výhodou sice je, že nedráždí žlučník a žaludeční sliznice tak jako česnek klasický, ale štípavá chuť je u čerstvé byliny velmi výrazná.
Medvědí česnek očima bylinářů:
obsahuje silice, vitamíny, minerální látky, aminokyseliny allicin a aliin, látky snižující hladinu cukru v krvi, značné množství jódu a další sloučeniny důležité pro organizmus. Allicin má pozitivní antibakteriální účinek na žaludeční mikroflóru. Flavonoidy působí antibakteriálně a antivirově, snižují srážlivost krve. Napomáhají udržovat optimální krevní tlak a zdravé srdíčko.
Máte svoje místa v lese, kde tato jarní bylina roste?
Hurá je tady jaro. Krásné dny přeji Barbora.
www.barboraharvisova.cz
Jedna odpověď
Pomazánka je výborná, tak jako všechny recepty od Barči, děkuji za ně.