Fazole Adzuki s jahlovými knedlíčky

Ingredience pro 2 porce:

1 šálek jáhel

2 šálky fazolí adzuki

¼ dýně hokaido

1 ks mrkve

3 PL rajčatové pyré

2 ČL tapiokového škrobu

1ČL Ghí

1ČL kurkumy

½ cibule

½  šálku zelená petržel

Umeocet, citron, pepř, sůl


Fazole adzuki namočíme den před vařením do vody se špetkou soli. Druhý den propláchneme čistou vodou a dáme do hrnce s vodou v poměru 1:3 a vaříme do změknutí (asi  45-60 minut).

Na pánvi rozehřejeme 1Čl Ghí, přidáme půl cibule, 5 minut restujeme, přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou dýni, mrkev, rajčatové pyré, trochu vývaru z fazolí, osolíme 2 špetkami soli a dusíme do změknutí. Poté fazole slijeme tak, že si odlijeme 2dcl vody, v které jsme je vařili, přidáme 2/3 fazolí k zelenině na pánev a zbytek fazolí s trochou jejich vývaru rozmixujeme na kaši (vývar dolévejte postupně, ať máte fazole husté), vzniklou kaši pokrm zahustíme. Zbývající odložený fazolový vývar použijeme k doladění hustoty pokrmu. Přidáme kurkumu a necháme společně 5 minut provařit, dochutíme šťávou z citronu, umeoctem a zelenou petrželkou nebo koriandrem.

Jáhly si pořádně propláchneme studenou vodou a uvaříme v osolené vodě v poměru 1:2 do měkka (20 minut). Poté dochutíme dle libosti (já použila pouze umeocet. Můžete ale přidat papriku, petrželku, smaženou cibulku) přidáme tapiokový škrob (pokud nemáte, použijte bramborový) pořádně promícháme a tvarujeme knedlíky, noky, šišky dle preferencí tvaru. Před servírováním knedlíky napaříme v páře aby se ohřály.

Tip: Můžete použít místo dýně např. batáty, květák, brokolici, celer, petržel. Servírujeme s hrstí listového salátu z rukoly a polníčku.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *