Ingredience pro 2 porce:
1 šálek jáhel
2 šálky fazolí adzuki
¼ dýně hokaido
1 ks mrkve
3 PL rajčatové pyré
2 ČL tapiokového škrobu
1ČL Ghí
1ČL kurkumy
½ cibule
½ šálku zelená petržel
Umeocet, citron, pepř, sůl
Fazole adzuki namočíme den před vařením do vody se špetkou soli. Druhý den propláchneme čistou vodou a dáme do hrnce s vodou v poměru 1:3 a vaříme do změknutí (asi 45-60 minut).
Na pánvi rozehřejeme 1Čl Ghí, přidáme půl cibule, 5 minut restujeme, přidáme na hrubém struhadle nastrouhanou dýni, mrkev, rajčatové pyré, trochu vývaru z fazolí, osolíme 2 špetkami soli a dusíme do změknutí. Poté fazole slijeme tak, že si odlijeme 2dcl vody, v které jsme je vařili, přidáme 2/3 fazolí k zelenině na pánev a zbytek fazolí s trochou jejich vývaru rozmixujeme na kaši (vývar dolévejte postupně, ať máte fazole husté), vzniklou kaši pokrm zahustíme. Zbývající odložený fazolový vývar použijeme k doladění hustoty pokrmu. Přidáme kurkumu a necháme společně 5 minut provařit, dochutíme šťávou z citronu, umeoctem a zelenou petrželkou nebo koriandrem.
Jáhly si pořádně propláchneme studenou vodou a uvaříme v osolené vodě v poměru 1:2 do měkka (20 minut). Poté dochutíme dle libosti (já použila pouze umeocet. Můžete ale přidat papriku, petrželku, smaženou cibulku) přidáme tapiokový škrob (pokud nemáte, použijte bramborový) pořádně promícháme a tvarujeme knedlíky, noky, šišky dle preferencí tvaru. Před servírováním knedlíky napaříme v páře aby se ohřály.
Tip: Můžete použít místo dýně např. batáty, květák, brokolici, celer, petržel. Servírujeme s hrstí listového salátu z rukoly a polníčku.